Make your own free website on Tripod.com

KPJ Berlicum

20 Jaar

KPJ - Dorpszeskamp


De dorpszeskamp die KPJ Berlicum, nu al voor de twintigste keer, jaarlijks organiseert, neemt een belangrijke plaats in op de kalender van alle sportieve, culturele en muzikale evenementen die in de gemeente Sint Michielsgestel georganiseerd worden.
Dit festijn wordt vrijwel altijd op de 4e zaterdag van augustus gehouden. Was het twintig jaar geleden zo dat alle proeven met steigerpijpen en hout gemaakt werden, tegenwoordig wordt er steeds meer materiaal gehuurd bij professionele bedrijven die daarvoor ingericht zijn.
Deze bedrijven verversen voortdurend hun assortiment met materiaal uit de gehele wereld. Daar zijn speciale beurzen voor.

Het feit dat dit soort bedrijven in Nederland een goed bestaansrecht hebben komt enerzijds door de TV die in verschillende programma`s materiaal huren en die dat zelfs speciaal voor die programma`s laten maken (Telekids, Spel zonder grenzen, de Eerste de Beste en nog veel meer) en anderzijds door bedrijven en verenigingen die jaarlijks een terugkomende activiteit hebben.
Te denken valt hierbij aan sportdagen of teambuildings bijeenkomsten bij bedrijven of aan verenigingen die o.a. zeskampen organiseert.

Het bouwen van proeven vroeger was ook veel intensiever dan tegenwoordig. Twintig jaar terug waren veel meer mensen in de voorbereiding gedurende ruim een week bezig dan tegenwoordig.
Aan veiligheid werd echter evenveel aandacht geschonken als heden ten dage.
Was het in het begin zo dat alleen verenigingen zich voor de zeskamp aanmelden, al vrij snel gingen er buurtverenigingen ontstaan en ontstonden er familieteams die met zijn allen (inclusief aanhang) een gezellige sportieve dag wilden hebben.
De KPJ is er toen snel op ingesprongen en gingen naast de zeskamp, die bedoeld was voor mensen van 16 jaar, ook een kinderprogramma organiseren. Tot op de dag van vandaag blijkt die formule goed aan te slaan en het is dan ook niet weg te denken bij de dorpszeskamp. Nadat na 3 jaar de behoefte gepeild was voor een aansluitende feestavond, wordt vanaf 1983 de dorpszeskamp jaarlijks met een geweldig dorpsfeest afgesloten waar een ieder van harte welkom is.

Behalve het huren van materiaal en het opdoen van ideeŽn elders, wordt ook erg vaak een eigen proef bedacht en onderdelen daarvoor gemaakt.
Per slot van rekening moet ook op de kosten gelet worden ondanks dat wij nooit tevergeefs bij de berlicumse middenstand aankloppen.